Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2011. október 26., szerda

Yonderboi, avagy a fokozás természete

Az első Yonderboi lemezt, a 2000-es keltezésű Shallow and Profound-ot nagyon nehéz volt megszerezni. Mikor a nyugati kultúrális lapok egybehangzóan éltették a debütáló albumot s ezért már mindenütt elfogyott az a pár, amit az indie lemezekből bebunkerolnak a lemezboltok, iTunesról meg még nem vásároltunk akkor, Budapesten próbálkoztam, még kevesebb sikerrel. Senki nem hallott még Yonderboi-ról akkoriban otthon.
A Splendid Isolation-t  2005-ben már értő személyzet hozta ki a raktárból Pesten.
Arról, hogy megjelent a Passive Control, idén kedvenc magyar lapom online portáljáról értesültem.
Ezúttal megvolt jól szortírozott CD lelőhelyünkön is.
Erdős Péter, a hetvenes, nyolcvanas évek Hungaroton istene, ígérgette nekünk örökké, hogy lesz magyar világsztárunk.





















Hát Yonderboi-t már nem érhette meg.
(bár tudom, nem egészen ilyen stílusú zenére gondolt...)

Sokszor mondogatom, hogy van egyfajta mérce a kultúrális javakra. Pogues visszadja a Dublin-érzést, sőt Brigitte Bardot hangicsálása is helyén van Párizsban, de az igazi, a Föld minden táján vehető üzenet tudói a valódi global playerek. Zenéjüket nem nosztalgiáiból hallgatjuk egy egzotikus országban eltöltött napok emlékét reanimálva, hanem mert jó.
Fogarasi Junior ilyen. Rögtön fogható a zene atmoszférája Berlinben, New Yorkban, Tokióban.
Lehet hallgatni tengerparton száguldozva, melegít a jegeces télben, még jógázni is lehet rá.
Lemezein helyén vannak a dolgok, stimmelnek  a részletek és mindegyik felépítése regényre vagy filmre emlékeztet; van bevezetés, tárgyalás, befejezés: történteket látunk fülünkkel.











A perfekcionista concept művész a második lemez óta a látványt sem engedi ki kezéből. Ott már tőle származott a borítóterv, idén már a fotókat is maga készítette hozzá.
Ha új egy lemez, ki se jön a lejátszóból, de hogy megállja-e helyét az időben, az akkor derül ki, ha valakinek a munkáit újrahallgatjuk. Yonderboi sokat bütykörészik a lemezeivel, 5-6 év várakozás, mint látom, nem újdonság. Most végighallgatva mindet, van kontinuitás. Nekem most a Passive Control a kedvencem. A következő opuszig...

Beszélgetés Yonderboi-jal itt olvasható.

2 megjegyzés:

  1. Tetszenek a boritok! Jo lenne meghallgatni az ujat...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, az első kettő megvolt, de innen tudtam meg, hogy van már harmadik is. Ma megvettem, nagyon jó. És aki esetleg még nem tudná, van igazán új Tom Waits lemez is (Bad as me), nem semmi.
    G.J.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...