Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2012. augusztus 6., hétfő

Lábbelik #5, OBT

A címben a rövidítés az Országos Bőrműves Tábort jelenti. Múlt évben szóltam róla Képzők Képzője címen. Akkor a szűcsmunka volt soron, most pedig az egyszerűbb lábbelikkel voltunk elfoglalva. Nézzünk mindjárt egy példát is:

Ne tessenek mosolyogni kérem szépen, ez komoly dolog... habár a hallgatók is nagy örömmel fogadták ezt a demonstrációt, amit mondhatnék akár performansznak is. Még az asztalra is fel kellett másznom, hogy mindenki jól lássa. Elárulom, ez a strandpapucs egy műtárgymásolat! Az eredetivel egy fotón találkoztam, afrikai viselte a lábán. Jellemző darab, az ökológiai környezet nyilvánvaló; ilyen csak száraz, meleg éghajlaton, homokos, földes vidéken születhetett. A társadalmi-gazdasági környezet is lemérhető, nyomorúságos, szegény vidéken készülhetett, ahová a modern kereskedelem már betette a lábát. Messzemenően tudomásul veszi a láb anatómiáját, a lábtő- és sarokcsontoknál a leglaposabb, a PET palack feneke megtámasztja a sarkot, a láb nem csúszkál benne. Technikai kivitele meglehetősen egyszerű és ötletes. Egy szál megsodort textilcsík, közel középen meghajtva indul a lábujjak közül, a lábfejet kétoldalról körülvéve, a sarkot megkerülve ér vissza a záródáshoz, amely egy önmagából képzett masni. A szalag három ponton a palackon is átmegy. Egy hibája van csupán, járás közben nyikorog.

 A ló- és tehénkönyök, a medvetalp mind természetben fellelhető formák. A térben gondolkodás a tárgykészítésben csak sok gyakorlás után közelíti meg az elképzelést. Az első lábbeliknek közös ismérvük, hogy egy darab bőrből készültek, mivel nincs még minőségi különbség talp- és felsőbőr között. Meglepő a változatosság a mai lábbelikhez képest. A sok próbálkozás közben kiváló megoldások születtek. A bocskorok, mokaszinok, a középkori lábbelik mind ilyenek.

A legnagyobb sikereket elért példák (balról jobbra), egy mocsárlelet, római szandál, és egy másik tőzeglápból előkerült darab (Damdorf). A lábra hajtáskor keletkező bőséget, a ráncokat kivágták és szép sorba rakták. A harmadik különösen érdekes, a térformálást a bőr behasogatásával érték el, mikor felkötötték a lábra, akkor vette fel a formáját.

Nem véletlenül ihlette meg az alkotókat egy-egy hasonló megoldás. A középső képen ráadásul az ellenpont is látható, a fröccsöntött műanyag strandpapucs.

A megoldások másik, fejlettebb sora, amikor a talpat fogják fel sík felületnek, ezért az külön darabból készül. A római caligák, szandálok, papucsok, de már a középkori lábbelik egy része is idetartozik. Ennek az afrikai szandálnak volt a legnagyobb közönsége. Többen is mintának választották ezt a modellt.

Az előadásaimat, a képeket komoly jegyzetelés kísérte, nagy örömömre. Egy bocskort szinte mindenki elkészített filcből, hogy átálljon az önálló gondolkodásra. Utána már a kivitelezésre szánt modellek készültek, amely alapján bőrből fogják a hallgatók megcsinálni terveiket. Ebben tiszteletre méltó jóbarátom segített, aki iparművész létére egyben cipész is. A terveken meglátszott az a gondolkodásmód -remélem-, amiről mindvégig beszéltem; az egyszerű, világos, tiszta szerkezet, az anyagszerű megoldás.


Végül pedig egy életkép. Mindenki hozott, vagy kapott kaptafát, amelyre a saját méretű lábbelit elkészítette. A képen egy kivétel is van, kis fedeles gyermek bocskor filc modellje, melyet az egyik kedves résztvevő az unokájának készített.
Elnézést kérek az alkotóktól, de nem találtam értelmét, hogy névszerint is aláírjam a fotókon található munkák gazdáit, hiszen e kis cikk ügyszeretetből született, ráadásul mindenki igazán kitett magáért. Köszönöm.
Remélem hamarosan néhány teljesen kész lábbelit is be tudok mutatni. Ez most  'kopirájt', technikai akadályok és időhiány miatt problémás.
A megrendeléseket szívesen közvetítem az alkotók felé!



2. fejezet
Elhárultak az akadályok, megkaptam a kész lábbelikről a fotókat.


Legszívesebben mindegyiket megmutatnám egyenként, szerény véleményem szerint nagyon jól sikerültek.
A legkorábbi mocsárleletek, a római lábbelik, a népi saruk és a legmodernebb papucsok mind megtalálhatók közöttük. A szigorú szerkezetes mellett, amely esztitikai erényekkel bír, a nőiesen mintázottak egyaránt előfordulnak.
A nyersességük ne lepjen meg senkit, natur bőrből készültek, amely rövid viselés után megsötétedik, megkapja a patináját.
Jövő évben Afrika bőrmunkája lesz a téma!

2 megjegyzés:

  1. Melegen, melegben gratulálok kedves barátaimnak, és a mestereknek! Újra hoztátok a megszokott színvonalas formátokat. Remélem jövőre újból együtt lehetünk Afrika kapcsán.
    Szeretettel üdvözli a tehetséges bőrös csapatot Fogarasi Kata

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük a jó szavakat, igyekszünk! Jövőre várunk Téged is. Laci Bá

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...