Szórd szét kincseid, a gazdagság legyél te magad Weöres Sándor

2014. június 10., kedd

Öntörténesítés / Cavellini a Ludwig Múzeumban


A kiállítás plakátja (Artpool)
az Artpool fennmaradását fenyegető igen súlyos helyzet sem akadályozta meg Klaniczay Júliát és Galántai Györgyöt abban, hogy beváltsák a harmincöt éve, 1979-ben tett ígéretüket és megrendezzék Guglielmo Achille Cavellini százéves jubileumi kiállítását, mely június 12-én, csütörtökön 18 órakor nyílik a Ludwig Múzeumban.





Az olasz Guglielmo Achille Cavellini 1914 szeptemberében született. Művészethez való  kapcsolata 1946-ban európai - főleg olasz - absztrakt alkotások gyűjtőjeként indult, mígnem 1960-tól maga is alkotásba kezdett, s tevékenységének  az  autostoricizzazione, öntörténetesítés nevet adta.

Művészetének tárgya és központja az alkotó, GAC maga; művészbélyegeit, képeslapjait, kosztümjeit arcképe, nevének kezdőbetűi mintázták. Jó minőségben sokszorosított matricáit, posztereit, manifesztumait nemcsak mailartista barátainak és levelezőtársainak, hanem a világ nevezetes múzeumainak is elküldte. Cavellini 1990 október 23-án halt meg, de meghagyta követőinek, hogy 100 születésnapját világszerte megünnepeljék.

A budapest kiállításon kívül a világ számos pontján megemlékeznek erről a nem mindennapi figuráról, többek között Brémában a Modern Művészetek Múzeumában és szülőföldjén, Olaszország számos helyén.

 
A Muhina-performance Cavellini-jelmezei
A Ludwig Múzeumbeli tárlat
egyrészt válogatás az Artpool 1980-as budapesti Cavellini kiállításának
anyagából,
GAC eredeti  és másolat- művei
(óriás- poszterek, bélyeglapok,
matricák, kiáltványok, kiadványok, mail art és kapcsolatművészeti darabok, videók),
Galántai György és más magyar művészek Cavellinire és művészetére reagáló munkái, valamint az együttműködés fotódokumentumai.


 



A kiállítás másik része a budapesti Hősök terén Cavellinivel közösen létrehozott Hommage à Vera Muhina performansz és az „élő szobor” különböző helyszíneken dokumentált utóélete a fennmaradt tárgyakkal, a ruhákba beöltöztetett és beállított próbababákkal, videóval és dokumentumfotókkal. 

Szék Cavellini matricákkal. P60 Galéria
Köszöntőt mond Fabényi Julia
a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója és Piero Cavellini, a Cavellini Archívum elnöke.

A kiállítást megnyitja
Szombathy Bálint, szépségkutató

 A kiállítás 2014. augusztus 24-ig tekinthető meg.

Fotók a P60 galériában Lakner Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...